ЈКП Градско саобраћајно предузеће "Београд"
 | Новости  | Новости  |

НОВОСТИ

 
21.10.2021.
САОПШТЕЊЕ
Потписан уговор за куповину сто нових зглобних аутобуса
Данас је у присуству заменика градоначелника Београда господина Горана Весића, градског секретара за јавни превоз господина Јовице Васиљевића, Надзорног одбора предузећа, извршних директора, репрезентативних синдиката и новинара потписан уговор о испоруци сто нископодних зглобних аутобуса са погоном на компримовани природни гас, произвођача BMC, путем финансијског лизинга, вредност уговора износи 32,2 миниона евра.
Потписивању су приступили испред S-Leasing д.о.о, Бојан Врачевић, председник Извршног одбора, испред Unicredit Leasing Србија д.о.о, Ана Милић, председница Извршног одбора и Ратко Петровић, члан Извршног одбора, испред фирме МПН Промет, Ненад Филиповић директор, и испред ЈКП ГСП ''Београд'' директор Радиша Момчиловић.

Након потписивања Уговора новинарима се прво обратио заменик градоначелника Београда Горан Весић који је рекао да је Град Београд данас купио стотину нових нископодних зглобних аутобуса са погоном на природни гас, чиме се наставља обнова возног парка ГСП. Он је подсетио да је пре две године купљено 244 аутобуса у једној години.
Када томе додамо стотину нових аутобуса, то чини обнову од 344 за само две године, што се није десило у историји нашег превозника. Куповином ових зглобних аутобуса на природни гас почињемо да спроводимо нову стратегију, да до 2030. године на улици немамо ниједно дизел возило у јавном превозу. То значи да ћемо у наредних пет година купити још 500 аутобуса на природни гас и на тај начин ћемо потпуно обновити наш возни парк – истакао је Весић и додао да ће куповином ових аутобуса, од којих се првих 50 очекује крајем фебруара на улицама, потпуно бити замењени сви аутобуси у возном парку који имају еуро 2 и еуро 3 моторе.
Према његовим речима, то су мотори који највише загађују и нису еколошки.
Куповином ових стотину аутобуса имаћемо у возном парку свега 50-ак аутобуса са еуро4 мотором, остали ће бити на гас, електрични или еуро 5, еуро 6, што је еколошки прихватљивије. Оног часа када заменимо ових стотину аутобуса, стећи ће се услов да добијемо од Уникредит банке поврат од десет одсто уговора на основу зелене линије коју смо од њих добили, што значи да ће ГСП добити назад преко три милиона евра. Тај новац ћемо искористити за куповину других аутобуса, односно за побољшање нашег возног парка – нагласио је Весић.
Како је рекао, на овај начин показујемо да водимо рачуна о животној средини и комфору грађана у возилима.
Завршићемо у међувремену јавно-приватно партнерство за станице на гас које ће бити инсталиране у нашим погонима, што је предуслов да убудуће имамо само аутобусе на гас – указао је Весић.

Директор ГСП Радиша Момчиловић рекао је да набавка нових аутобуса за ГСП има велики значај, с обзиром на то да је још пре била планирана, али је због епидемије вируса корона пролонгирана.
Данас је велики дан за наше Предузеће, јер је набавка нових аутобуса у околностима када имамо епидемију вируса Covid 19 од великог значаја. Аутобуси имају моторе са погоном на компримовани природни гас, зглобна су возила, савремене генерације, који ће имати нулту емисију штетних гасова. У складу са Одлуком Скупштине града Београда да се у наредном периоду аутобуси који имају дизел моторе старије генерације избацују из употребе, када ова возила буду укључена у саобраћај имаћемо знатно поузданији превоз. Морам да нагласим да смо ми пре две године набавили 244 аутобуса уз помоћ нашег Оснивача и да смо већ тада значајно повећали поузданост превоза, која је у последње две године највећа у претходних неколико деценија. Када стигну нови аутобуси имаћемо задовољне кориснике превоза, ми у ГСП бићемо задовољни, као и наш Оснивач јер ће систем добро функционисати.


НОВОСТИ

АРХИВИРАНЕ НОВОСТИ

Контакт телефони
Диспечерски центар 00-24
011/366-4040
Служба за медијски наступ
011/366-4047
Централа
011/366-4000
Говорни аутомат
011/30-33-370, 011/30-33-371
Андроид апликација

licenca

licenca

www.kudnikolatesla.rs

Место за Ваш банер

Место за Ваш банер Место за Ваш банер
Kнегиње Љубице 29 | 11158 Београд ПАК: 105713 Телефон: 011/366-4000
Матични број: 07022662 ПИБ: СР 100049398

Copyright: JKP GSP "Beograd" © 2016. produkcija: S.P.I.S.