ЈКП Градско саобраћајно предузеће „Београд"
 | Новости  | Новости  |

НОВОСТИ

 
12.02.2024.



29.11.2023.

САОПШТЕЊЕ
Сајам EcoFair
Јуче је почео 19. међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса EcoFair који се одржава на Београдском сајму од 28. до 30.11.2023. године. ЈКП ГСП „Београд“, као учесник сајма, изложио је електрично возило марке Higer које саобраћа на београдским линијама ЕКО 1 и ЕКО 2.
Првог дана сајма, др Слободан Мишановић, наш колега, одржао је презентацију на тему „Ефекти примене аутобуса на електрични погон у Београду са становишта еколошких перформанси и енергетске ефикасности“.



14.11.2023.

САОПШТЕЊЕ
Посета председника Привременог органа града Београда
Јуче је у СП „Нови Београд“ дочекан председник Привременог органа града Београда, господин Александар Шапић заједно са руководством Предузећа, в.д. директора господином Зораном Шарцем, извршним директором за саобраћај господином Ненадом Ивановићем, као и председницима репрезентативних синдиката господином Зораном Антићем (Самостални синдикат ГСП „Београд”) и господином Душаном Радошевићем (ЗСС Синдикат радника запослених у ГСП „Београд”). Поред именованих, догађају су присуствовали и секретар Секретаријата за јавни превоз господин Радован Кремић и директор ЈКП „Наплата превозне услуге“, господин Славен Андрић.
У оквиру потпуног опоравка јавног превоза у Београду, председник Привременог органа града Београда најавио је набавку 280 до 300 нових аутобуса, набавку 25 нових трамваја, као и тролејбуса. Подсетио је присутне и на прву фазу сертификације возила која је завршена и помоћу које су утврђени недостаци свих возила којима се обавља јавни превоз грађана. Следи друга фаза сертификације у којој ће се исправити сви констатовани недостаци на возилима и чијим окончањем ће сва возила ГСП „Београд” бити сертификована.
Председник Привременог органа града Београда осврнуо се и на пресељење саобраћајних погона са Новог Београда на нову локацију иза насеља Милева Марић Ајнштајн, које је предвиђено у наредне две до три године.



17.10.2023.

САОПШТЕЊЕ
Дан и слава предузећа
Наше Предузеће је у суботу 14.10.2023. године, обележило 131. годину од оснивања и крсну славу Покров пресвете Богородице. Поред домаћина славе, директора Предузећа Зорана Шарца догађају су присуствовали чланови Надзорног одбора, репрезентативни синдикати и менаџмент предузећа. Чин резања славског колача спровео је новопостављени свештеник Стево Вукић.

Овим поводом у понедељак 16.10.2023. године, у сали колегијума уручене су плакете и симболични поклони највернијим запосленима који су у Предузећу провели 35 односно 40 година рада.


01.09.2023.

ИНФОРМАЦИЈА
О ступању на снагу зимског реда вожње
Од петка 01.09.2023. године, на свим линијама јавног превоза биће примењен зимски ред вожње за радни дан, суботу и недељу престају са радом сезонске линије Ада 1-5 и линија 400.


24.06.2023.

САОПШТЕЊЕ
ЛЕТЊИ РЕЖИМ РАДА ЈГП
Летњи ред вожње линија јавног градског превоза ступио је на снагу 24. јуна 2023. године. Истог дана, почеле су са радом сезонске линије за Аду Циганлију, које ће саобраћати суботом и недељом и то:
АДА 1 (ТРГ РЕПУБЛИКЕ – ВИДИКОВАЦ)
АДА 2 (НОВИ БЕОГРАД /ПАВИЉОНИ/ - АДА ЦИГАНЛИЈА)
ADA 3 (КОЊАРНИК – АДА ЦИГАНЛИЈА)
АДА 4 (МИРИЈЕВО – АДА ЦИГАНЛИЈА)
АДА 5 (БЕЖАНИЈСКА КОСА – АДА ЦИГАНЛИЈА)
Ступањем на снагу летњег реда вожње, продужено је и радно време линије „Врабац“, која сада ради у периоду од 8 часова до 22 часа у интервалу од 10 минута.
У случају лоших временских услова, рад на линијама Ада 1-5, као и на линији „Врабац“ биће редукован или привремено обустављен.


22.05.2023.

САОПШТЕЊЕ
Verkehrsgesellschaft Frankfurt am Main у посети ЈКП ГСП „Београд“
У петак, 19. маја, пет представника транспортног предузећа из Франкфурта посетило је ЈКП ГСП „Београд“.
Предузеће Verkehrsgesellschaft Frankfurt am Main (Транспортна компанија Франкфурт на Мајни) опслужује десет трамвајских и девет линија метроа због чега им је било задовољство да обиђу Депо „Сава“, Ливницу и Диспечерски центар.
Колеге Бојан Тасић, Владимир Тасић, Милан Гегић и Војислав Ђурић упознали су наше госте са настанком и развојем трамвајског система у Београду од давне 1892. године до данас. Одговорили су на сва техничка питања, показали возила која чине трамвајски возни парк, гаражу где поправљамо трамваје, али и линију прања.

Слику је свакако употпунила вожња КАФ трамвајем у коме раније нису имали прилику да се возе, а оно што није промакло професионалном оку посетилаца је весела атмосфера као и непосредна комуникација међу запосленима која, како су навели, доприноси свеопште добром утиску.
По повратку на Дорћол, где су се у Ливници упознали са најтежим поправкама трамваја, у Диспечерском центру их је дочекала Рајка Бодирога, презентовала им начин праћења возила и комуникацију са возачима, те ближе појаснила делокруг рада запослених у овој организационој јединици.

На питање да ли сматра да је рад у Диспечерском центру стресан, директорка ОЈ „ПиУС“ је одговорила да је за сваки посао неопходан висок степен професионалне одговорности, те је у непредвиђеним ситуацијама стрес у већој или мањој мери потпуно природан.
Заједнички закључак је да су нам без обзира на удаљеност, технику рада и примењену технологију изазови унутар бранше сасвим слични. Топла добродошлица представника ЈКП ГСП „Београд“, размењена знања и искуства изродила су жељу за поновним сусретом. До тада, колегама желимо много успеха у даљем раду и радујемо се свакој будућој сарадњи!


24.04.2023.

САОПШТЕЊЕ
ЈКП ГСП „Београд“ шампион турнира „Играјмо за шеснаест“
У ноћи између 22. и 23. априла 1999. године, у два сата и шеснаест минута, током НАТО агресије, на свом радном месту, погинуло је шеснаест радника Радио-телевизије Србије. Да их не заборавимо, да се не заборави, РТС сваке године организује меморијални турнир у малом фудбалу - „Играјмо за шеснаест“.
Наше предузеће је и ове године са радошћу учествовало у турниру и у суперфиналу које је одиграно у Спортском центру Вождовац однело убедљиву победу против обезбеђења РТС-а са резултатом 4:1.

*фотографија преузета са сајта Танјуга

Капитен ЈКП ГСП „Београд“, Бошко Јањић, овом приликом је изјавио следеће: „Није нам било важно да победимо, колика нам је част била да учествујемо. Једноставно, неко је морао да победи и срећни смо што смо то баш ми. Сматрам да је од победе већа и важнија порука коју овај турнир носи. Вечна им слава и хвала!“

*фотографија преузета са сајта Танјуга

Подсетимо, овај турнир је прерастао у симбол свих невиних жртава бомбардовања због чега не чуди чињеница да је сваке године све већи број учесника који кроз овај спортски догађај одају почаст страдалима.


29.03.2023.

САОПШТЕЊЕ
Никола Тесла-наука за живот

„Никола Тесла-наука за живот“ је вртић који се налази у непосредној близини нашег саобраћајног погона на Новом Београду. Свакодневно трчкарајући поред великог здања пуног огромних возила дечица су развила посебну знатижељу према трамвајима.
Њихову потребу за новим сазнањима васпитачице подржавају и развијају на разне едукативне и креативне начине, од столица праве аутобусе, цртају трамваје, описују вожње, разговарају...
Ипак, тим малим људима, предивној деци, будућим самосталним корисницима било је потребно више искуства и сазнања. Због тога је Трамвајски погон угостио малишане из кошилука и омогућио им да макар на трен буду одрасли, самостални корисници јавног градског превоза.
Тако је 29.3.2023. СП „Централа“ био домаћин и дочекао тридесет двоје малишана који су весело умарширали у погон и истог тренутка показали своје одушевљење и радозналост, а пре свега љубопитљивост. У возилу типа КАФ свако дете је „било возач“ на неколико секунди, а недоумице им је стрпљиво отклаљао наш колега Младен Бабовић. Вожњу у кругу погона уз чоколадне бананице и ноблице бележила је песма „Стоп-стани“.
Нисмо могли да сакријемо дивљење када су мали другари „као из топа“ дали тачне одговоре на питања из безбедности саобраћаја и показали сјајно познавање препорука за сигурно коришћење јавног градског превоза.
Анегдота коју ће дуго памтити је да корњача није само „водена животиња“ већ да се некада тако звао један тип трамваја. Тешко им је било и да замисле да је прво возило на нашим улицама био трамвај кога су га вукли коњи, а да су се на месту данашег погона на Дорћолу налазиле штале пуне шећера, јабука и шаргарепа.
Срећна, задивљена лица деце и весела граја још дуго ће бити најскупља „карта“ очитана у овом возилу.



21.03.2023.

САОПШТЕЊЕ
Панел о јавном градском превозу

У петак, 17. марта 2023. године, у Београду је одржана ʺSmart city and mobility conference and exhibitionʺ.
Панел посвећен јавном градском превозу био је један од запаженијих на овој конференцији.
Представник ЈКП ГСП „Београд“ био је др Слободан Мишановић, пројект менаџер, који се годинама бави истраживањем алтернативних видова транспорта у урбаним срединама који су у складу са одрживим развојем и зеленом политиком.
У свом излагању, присутне је упознао са досадашњим ефектима рада електричних аутобуса на линијама ЕКО1 и ЕКО2.
Учесници су добили информације о светским искуствима и тенденцијама у примени електричних и аутономних возила, као и примени нових технологија попут употребе зеленог водоника у аутобусима, итд.
Подсетимо, 30. новембра 2016. године ЈКП ГСП „Београд“ је понео почасни назив – знак изврсности „Амбасадор алтернативних горива“, који је доделило заједничко Веће за међународну сарадњу и координацију пројеката, на основу Директиве 94/14 ЕУ.
Др Слободан Мишановић посебно је нагласио значај декарбонизације саобраћајног система, смањивање зависности од фосилних горива, као и повећање енергетске и еколошке ефикасности саобраћајног сектора у корист предузетника, свих актера у систему и потрошача.


20.03.2023.

САОПШТЕЊЕ
Лазар Вукашиновић првак Србије
ЈКП ГСП „Београд“ са поносом обавештава запослене и јавност да је на првенству Србије за полетарце, пионире и наде, одржаном 19. марта 2023. године у Младеновцу, члан Карате клуба ГСП „Београд-Полет“ Лазар Вукашиновић, освојио прво место у категорији борбе до 40кг. Млади првак Србије у овој категорији има десет година и син је радника ГСП-а.
Спортском друштву ГСП „Београд-Полет“ поред фудбалског, рукометног, шаховског и џудо клуба, 1995. године придружио се и Карате клуб основан на иницијативу радника нашег Предузећа.
Клуб је од оснивања уписан у регистар Министарства за омладину и спорт, члан је Карате федерације Србије и Београдског карате савеза. Од оснивања до данас своје активности Клуб обавља у фискултурној сали Техничке школе ГСП.
Клуб редовно учествује на турнирима у организацији карате клубова у земљи и иностранству, као и у такмичењима:
- Национална лига, Првенство и Куп Србије, у организацији Карате федерације Србије
- Првенство и Куп Београда у организацији Београдског карате савеза


АРХИВИРАНЕ НОВОСТИ

Место за Ваш банер Место за Ваш банер
Kнегиње Љубице 29 | 11158 Београд ПАК: 105713 Телефон: 011/366-4000
Матични број: 07022662 ПИБ: СР 100049398

Ауторска права: ЈКП ГСП „Београд" © 2016. продукција: С.П.И.С.